צומות לסירוגין- שיטה לשיפור הבריאות והמשקל או סכנה?
יום חמישי שעבר התפרסמה כתבה בערוץ 12 ובוואלה בריאות : " מחקר שנערך על 20 אלף אנשים גילה כי היא עלולה להיות מסוכנת עבור חלק מהאנשים, עד כדי כך שהיא הגבירה את הסיכון שלהם להתקף לב ב-91 אחוזים"
אז כמה הבהרות:
1. לא מדובר במחקר אלא בפוסטר שפורסם בכנס "מפגשים מדעיים של אפידימיולוגיה ומניעה" של איגוד הלב האמריקאי בשיקגו.
פוסטר אינו מחקר ואינו עובר בקרה של חוקרים.
2. הנתונים מתבססים על שאלוני אכילה של אנשים ואין התייחסות לטיב האכילה, מתי היו שעות האכילה: האם אנשים חשבו כפי שדובר בטלוויזיה שאם אני עושה 16 שעות צום אז בחלון האכילה של ה-8 שעות אפשר לאכול מה שבא לי וכמה שבא לי, כי זו בדיוק הדרך לא לעשות 16:8 כראוי.
- אכן אין עדיין מעקבים מאד ארוכים על אנשים שעושים צומות לסירוגין
( INTERMITTENT FASTING- IF ). - בעקבות הכתבה בדקתי באתר PUBMED, סקירות( systematic reviews) שבוצעו רק בשנה האחרונה על אלפי מחקרים מהשנים האחרונות בנושא צומות לסירוגין ויש ממצאים המראים השפעות מיטיבות ל-IF ויש כאלו האומרים שאין הבדל משמעותי בין שיטה זו לשיטה המוכרת של הגבלה קלורית, אך אין כלל ציון של השפעות שליליות.
כמה דברים טובים שנמצאו בעקבות ביצוע צומות לסירוגין:
1. השפעה מיטיבה על מגוון ושפע החיידקים הפרוביוטיים במעיים
2. נמצא שיש שיפור באיזון שומני הדם, לחץ הדם ולעומת זאת באיזון הסכרת, ההשפעה הייתה מוגבלת.
ההשפעה הייתה רבה יותר על אנשים עם השמנה וסינדרום מטבולי3. באנשים עם כבד שומני שעשו IF נמצא שהייתה ירידה בכמות השומן בכבד, ירידה במשקל, ירידה באחד מאנזימי הכבד ALT, בכמות השומן בדם מסוג טריגליצרידים, ירידה בסך הכולסטרול, HBA1C, ובעמידות לאינסולין.
לא נמצא הבדל ברמות הסוכר, האינסולין ושאר שומני הדם ( יש לקחת בחשבון שהאנשים שנבדקו עשו צומות רק במשך חודשיים- שלושה)4. בסקירה שפורסמה ב-2024 לגבי צומות ותחלואה לבבית, צויין כי IF מורידה סיכון לתחלואה לבבית בציבור
לסיכום: חדשות הן לפעמים פופוליסטיות ושטחיות ובאות לייצר אייטמים ולא מידע שניתן להסתמך עליו.
צומות לא מתאימים לכל אחד ואם אתם רוצים לעשות צומות חשוב לעשות אותם כראוי ולא לחשוב שמדובר בצום ואז אכול כפי יכולתך, מוזמנים לקרא כאן כיצד